Snel lezen

1

9 miljoen euro voor de Tsjaadregio

Romain Guns
11 september 2018
België herbevestigt zijn steun aan de humanitaire hulp in de regio van het Tsjaadbekken met een bijdrage van meer dan 9 miljoen euro in 2018.

Tijdens de Conferentie op Hoog Niveau over het Tsjaadmeer in Berlijn heeft België zijn steun aan de humanitaire respons in de regio herbevestigd. Dit jaar zal ons land 9.749.835 euro humanitaire hulp verlenen via de Belgische ngo’s Caritas International, Oxfam België, Dokters van de Wereld, UNICEF, … In 2018 zullen er ongeveer 10,8 miljoen mensen hulp nodig hebben om te overleven. Het conflict in het Tsjaadbekken duurt nu al bijna 10 jaar en heeft geleid tot het verdwijnen van levensmiddelen, enorme volksverhuizingen en frequente schendingen van de mensenrechten. De gecoördineerde inspanningen van de humanitaire actoren en de overheid zijn gericht op het verlichten van honger, het bieden van water, onderdak, het verbeteren van hygiëne, gezondheidszorg, bescherming en onderwijs, en helpen gemeenschappen hun leven en hun inkomen herop te bouwen. Gezien de chronische en langdurige aard van de noden heeft België de regio rond het Tsjaadmeer ook geselecteerd voor “overgangshulp” die de link maakt tussen humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking.

Sectoren die gefinancierd worden via Belgische humanitaire partners richten zich op de ondersteuning van de meest kwetsbaren in Nigeria, Tsjaad en Niger. Dat gebeurt door burgers beter te beschermen en door de weerbaarheid van de bevolking te verhogen zodat ze eventuele schokken beter kunnen opvangen en zich op lange termijn kunnen aanpassen. Meerdere projecten zijn ook gericht op de ontwikkeling van innovatieve oplossingen om beter te kunnen reageren op humanitaire uitdagingen, meer bepaald op problemen van bereikbaarheid, de spanningen tussen vluchtelingen en leden van het onthaalcomité, en de behoefte aan betere technologieën voor mijnopruiming.

Voor meer info kunt u het officiële persbericht raadplegen.

Humanitaire hulp Sahel
Volgend artikel Kasaï: kinderen zijn de eerste slachtoffers van de crisis