Snel lezen

Aardappelen op het menu in Cusco

Joël Ngwaba Benjamin
14 juni 2018
Eind mei vond het tiende Wereldaardappelcongres plaats in het Peruaanse Cusco. Het was de eerste keer dat het congres georganiseerd werd door een Zuid-Amerikaans land. Na Noord-Amerika, Europa, Zuid-Afrika, China en Nieuw-Zeeland was het dus eindelijk de beurt aan de bakermat van de aardappel om dit evenement met open armen te verwelkomen.

 

Het Wereldaardappelcongres vindt om de drie jaar plaats. Dit jaar werd het evenement bijgewoond door ruim 800 experten, wetenschappers en vertegenwoordigers van de aardappelindustrie in de historische stad Cusco. Tegelijkertijd vond ook het 18de Latin American Potato Association Congress (ALAP) plaats, dat om de twee jaar wordt gehouden en studenten, onderzoekers, ondernemers, producenten en andere spelers in de waardeketen bijeenbrengt. Op het programma van het Wereldaardappelcongres stonden talrijke debatten, uitwisselingen van informatie, ontdekkingen en nuttige innovaties voor het opkrikken van de productie op wereldschaal. De belangrijkste thema’s die tijdens deze debatten en uitwisselingen tussen de verschillende deelnemers aan bod kwamen, waren biodiversiteit, voedselzekerheid, alsook de aardappelproductie en -handel.

Dit tiende congres bood een uitstekende gelegenheid om het duurzame beheer van de biodiversiteit van aardappels te bevorderen. De nadruk werd immers gelegd op het gebruik ervan in teelt, het belang ervan voor gezondheid en voeding en de uitdagingen die de instandhouding in situ met zich meebrengen. Dankzij deze uitwisselingen kon ook het thema voedselzekerheid worden aangesneden vanuit de invalshoek van rassenontwikkeling, biotechnologie, de plagen- en ziektebestrijding, het beheer van gewassen en zaden, en ten slotte de klimaatverandering. Tijdens het debat over de aardappelhandel kwamen tot slot consumptie en markten, technologieën na de oogst en verwerkingstechnologieën, alsook culinaire innovaties aan bod.

Onder de Belgische delegatie was ook de aardappelsector vertegenwoordigd (Belgapom) die er internationale contacten kon leggen en nieuwe productietechnieken ontdekken.

Het evenement bracht meerdere experten, wetenschappers en vertegenwoordigers van de aardappelindustrie van overal ter wereld bijeen, en ook Belgische onderzoekers en vertegenwoordigers waren van de partij. Hiermee bevestigt België zijn voorbeeldfunctie op het vlak van ontwikkelingssamenwerking via aardappelhandel. Onder de Belgische delegatie was ook de aardappelsector vertegenwoordigd (Belgapom) die er internationale contacten kon leggen en nieuwe productietechnieken ontdekken. Het onderzoek en de resultaten van dit congres zullen waarschijnlijk een andere dimensie geven aan de Belgische aardappelteelt.

Dossier aardappelen

De Belgische stand op het aardappelcongres
© Ambabel Pérou
Peru Aardappel Voedselzekerheid
Volgend artikel Peru, bakermat van de aardappel