Snel lezen

Achtergestelde vrouwen leren programmeren

Chris Simoens
01 december 2016

De sociale onderneming Laboratoria (Peru) leert jonge vrouwen programmeren. Ze komen uit achtergestelde milieus, maar hebben best wat in hun mars.

 

Alleen is het private hoger onderwijs te duur terwijl de publieke tegenhanger overbevolkt is en van laag niveau. Daarom biedt Laboratoria degelijke en betaalbare opleidingen. Nadien kunnen studentes aan de slag bij softwarebedrijven waar ze gemiddeld hun inkomen verdrievoudigen. De 400 vrouwen die ondertussen opleidingen genoten, kunnen zelfs concurreren met universitaire computerexperts.

De vraag in Peru is enorm: de laatste jaren kent de software-industrie er een ware groeispurt. Tegen 2025 zouden softwareontwikkelaars in Latijns-Amerika 1,2 miljoen mensen tewerkstellen. Daarvoor moet wel al het beschikbare talent opgevist worden. Een initiatief als Laboratoria helpt bovendien het overwicht aan mannen in de IT-sector wegwerken. Deze onthaalt vrouwen met open armen omdat ze softwareproblemen anders aanpakken.

Kortom, dankzij Laboratoria ontsnappen vrouwen aan laagbetaalde jobs en bouwen ze mee aan de opbloei van een veelbelovende industrie. Laboratoria krijgt onder meer steun van Google, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en het Peruaans innovatieagentschap.

www.laboratoria.la

Peru Vrouwen Onderwijs Digitalisering
Volgend artikel (On)eerlijke elektronica: dagelijks kleeft er bloed aan onze handen