Snel lezen

Alexander De Croo blogt vanuit New York - 18/9

Alexander De Croo
18 september 2017
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo neemt deze week deel aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Voor de nieuwe Glo.be schrijft hij elke dag een blogpost over zijn ervaringen in New York.

New York, maandag 18 september 2017 – Vandaag lanceert Glo.be zijn nieuwe online-magazine en intussen lopen in New York staats- en regeringsleiders zich warm voor de start van de 72ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Twee gebeurtenissen die op het eerste zicht weinig met elkaar te maken hebben, zal u denken? Niets is minder waar.

Zowel in de nieuwe Glo.be als deze week bij de Verenigde Naties staan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) centraal. Dat zijn de zeventien doelstellingen om tegen 2030 extreme armoede te elimineren, onze planeet te beschermen en menselijke ontwikkeling wereldwijd in een stroomversnelling te brengen. Ambitieuze doelstellingen, maar als we alle zeilen bijzetten en vooral voor een andere aanpak kiezen kunnen we de SDG’s waarmaken!

In het peloton

Deze zomer mocht ik namens ons land het eerste Belgische voortgangsrapport over de SDG’s presenteren. Het rapport geeft aan dat ons land twee jaar na het vastleggen van de SDG’s al heel wat vooruitgang heeft geboekt. Zeker op het domein van internationale ontwikkeling kiezen we voluit voor een andere aanpak, helemaal in lijn met de nieuwe filosofie van de SDG’s. Met een sterke nadruk op mensenrechten.

Het eerste Belgisch rapport werd internationaal positief onthaald. Het Sustainable Development Solutions Netwerk, geleid door de vooraanstaande ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs, plaatste ons land in de nieuwe SDG Index zelfs op een twaalfde plaats wereldwijd. We werken hard om de volgende jaren verder te stijgen in de SDG Index.

Naar Columbia University

De volgende dagen wil ik in New York op dat positief elan verder bouwen. Deze ochtend spreek ik op uitnodiging van Jeffrey Sachs op Columbia University voor een duizendkoppig publiek over hoe we de SDG’s kunnen waarmaken. En vooral hoe we dat moeten financieren. Dat zal anders moeten dan vroeger. Zo moeten we weg van het inputdenken waarbij we ervan uitgaan dat we goed bezig zijn zolang we maar genoeg geld uitgeven en er zelf een goed gevoel bij hebben.

“One of the great mistakes is to judge policies and programs by their intentions rather than their results”. Ik koester dat citaat van Milton Friedman al lang. Het geldt voor veel domeinen en het geldt ook voor het ontwikkelingsbeleid. Het ontwikkelingsdebat mag niet herleid worden tot een goed gevoel of tot het percentage van ons Bruto Nationaal Product dat we uitgeven. Ik kijk uit naar een boeiend debat. 

 

Alexander De Croo spreekt op Global Citizen Live.
© Glo.be

Podium op voor Global Citizen

Waar ik ook naar uitkijk is Global Citizen Live! vanavond. Zangeres Annie Lennox ontvangt er de George Harrison Award voor haar jarenlange inzet als activiste voor onder meer UNICEF, UNAIDS en Amnesty International. Zelf mag ik samen met andere politici, artiesten en activisten het podium op om te spreken over de SDG’s. Mijn vorige ervaring met Global Citizen was fenomenaal. In juli stond ik samen met Coldplay en Pharell Wiliams in Hamburg voor een bomvolle arena om er een pleidooi te houden voor vrouwenrechten. VTM Nieuws maakte toen dit verslag. 

 

Vanavond mag ik het podium op voor één van mijn andere stokpaardjes: het inzetten van nieuwe technologie voor ontwikkeling en humanitaire hulp.  Als we meer inzetten op innovatie en nieuwe technologie – denk bijvoorbeeld aan humanitaire drones – kunnen we meer mensenlevens redden. Namens België zal ik een belangrijk engagement bekendmaken. Morgen meer!

Sterke meisjes en vrouwen

Een andere belangrijke afspraak is deze namiddag met de zogenaamde “Torchbearers” van She Decides. Dat is de groep mensen die zich actief engageren voor She Decides en de rechten van meisjes en vrouwen, vooral hun seksuele en reproductieve rechten, ondersteunen.

België speelt van bij het begin een voortrekkersrol in She Decides. In maart organiseerde ik in Brussel de eerste internationale She Decides-conferentie. Het was een reactie op het schrappen van steun voor seksuele en reproductieve rechten en meisjes door de nieuwe Amerikaanse President Trump. We slaagden er toen in om samen met meer dan 50 landen en organisaties 181 miljoen euro aan extra fondsen bijeen te brengen zodat meisjes en vrouwen betere toegang hebben tot familieplanning, voorbehoedsmiddelen en veilige abortus.

Met Goedele Liekens tijdens de terreinzending van She Decides in Benin in april
© Glo.be

Een half jaar later is de She Decides-beweging sterker dan ooit. Straks steken we de koppen bij elkaar over hoe we de She Decides-beweging en –  vooral – vrouwen en meisjes nog sterker kunnen maken. Nu donderdag organiseer ik samen met mijn collega’s uit Benin en Senegal op de Verenigde Naties trouwens een event over hoe we met big data en digitale technologie de toegang tot familieplanningdiensten verder kunnen verbeteren. Het gesprek zal trouwens in goede banen worden geleid door Goedele Liekens, Goodwill Ambassador van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA). Je leest er de komende dagen hier meer over.

Tot morgen! Intussen wens ik jullie veel leesplezier op deze nieuwe online Glo.be.

 

Alexander De Croo,

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking

Verenigde Naties