Snel lezen

Alexander De Croo blogt vanuit New York - 19/9

Alexander De Croo
19 september 2017
New York, 19 september 2017 - Wat een avond gisteren op Global Citizen Live! Een mooi gevuld Skirrbal Centre aan New York University. Met muziek van onder meer de fijne Paul Bridge Over Troubled Water Simon en de geweldige Annie Lennox (stiekem één van mijn muzikale jeugdhelden). Tussendoor was het aan mij om voor een duizendkoppig publiek een paar minuten mijn boodschap brengen.

Innoveren om levens te redden

En die boodschap was er één van meer investeren in innovatie om zo levens te redden. België verdubbelt volgend jaar haar investering in humanitaire innovatie van tien tot twintig miljoen euro. Vandaag gaat maar één procent van de humanitaire middelen naar innovatie en onderzoek. Terwijl net dat baanbrekend onderzoek ervoor kan zorgen dat we morgen meer levens kunnen redden.

Een voorbeeld: samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) investeren we in een onderzoeksprogramma voor humanitaire drones. Met die drones kunnen humanitaire organisaties sneller informatie over rampgebieden verzamelen en hulp brengen tot in de verst gelegen uithoeken waar zich vaak de meest kwetsbare mensen bevinden.

Ons land moet een pionier zijn op het vlak van humanitaire innovatie. Zeker nu humanitaire budgetten jaar na jaar meer onder druk komen door een stijgend aantal humanitaire crisissen moeten we op zoek gaan naar andere, meer efficiënte manieren om een antwoord te geven op de groeiende humanitaire noden.

Drone aan de horizon van een ondergaande zon.
© Shutterstock

Andere aanpak

Een andere aanpak. Dat was ook mijn hoofdboodschap aan Columbia University gisterenmorgen (je vindt mijn toespraak hier). We moeten internationale ontwikkeling anders doen. De voorbije decennia hebben geleerd dat zomaar hulp geven niet werkt. Wat wél werkt is mensen sterker en vrijer maken. Dat vraagt andere programma’s en andere projecten. Meer gericht op mensen, minder op overheden. En vooral: veel meer ruimte creëren voor privé-investeringen.

Het is een illusie dat wij als Westerse landen met onze overheidsbudgetten het verschil gaan maken in landen die nog een grote ontwikkelingssprong moeten maken. Ik was blij dat Nana Akufo-Addo, de President van Ghana, precies dezelfde boodschap bracht. We moeten weg van de klassieke ontwikkelingshulp om tot echte menselijke ontwikkeling te komen. En voegde hij eraan toe: verschillende Aziatische landen zijn er inderdaad in geslaagd om in één generatie tijd de stap te maken van armoede naar welvaart, “from poverty to prosperity.”

Ogen gericht op Trump

Vandaag bij de grote opening van de Algemene Vergadering van de VN zijn alle ogen gericht op één man: de Amerikaanse president. Het is Donald Trump zijn eerste grote toespraak voor de Verenigde Naties. Benieuwd of hij erin slaagt om een brug te slaan over troubled waters. Zal hij opnieuw aanknopen met het internationaal leiderschap van de Verenigde Staten zoals we dat al decennia kennen. Of zal hij zich verder opsluiten in zijn eigen gelijk, de polarisatie aanwakkeren en zijn rug naar de rest van de wereld keren?

 

Alexander De Croo tijdens zijn toespraak.
© Glo.be
Verenigde Naties Humanitaire hulp Drone