Snel lezen

Alexander De Croo blogt vanuit New York - 21/9

Alexander De Croo
21 september 2017
New York, 21 sep 2017 – Stel je voor dat je je de hele tijd anders moet voordoen dan je eigenlijk bent. Op risico van je eigen leven. Dat je nooit kan samenleven met de persoon die je hartstochtelijk graag ziet. Een vreemd gedachtenexperiment? Nochtans is het voor miljoenen LGBTI’s wereldwijd op dit moment de realiteit.
 

In 76 landen riskeren LGBTI’s in de gevangenis terecht te komen of zelfs gedood te worden, enkel en alleen omdat ze zichzelf zijn. Geen enkele culturele traditie kan rechtvaardigen dat mensen op deze manier hun meest fundamentele rechten worden ontnomen. Er is hier gewoonweg geen enkel geldig excuus voor.

Om de krachten te bundelen, elkaar te motiveren en anderen te inspireren is het belangrijk dat gelijkgezinde landen af en toe samenzitten. Gisteren kwam in de VN de United Nations LGBTI Core Group samen, een groep gelijkgezinde landen die strijden voor LGBTI-rechten.
 

infografie gender

 

België werd er geprezen voor onze jarenlange inzet voor gelijke rechten voor LGBTI’s. We waren het tweede land ter wereld om het huwelijk open te stellen voor partners van hetzelfde geslacht. Bij ons kunnen holebi’s sinds 2006 kinderen adopteren en de voorbije jaren hebben we ook voor transgenders belangrijke stappen vooruitgezet. Maar wat ik eerlijk gezegd zelf niet wist, is dat al sinds 1795 seks met een partner van hetzelfde geslacht gewoon is toegelaten. We waren toen weliswaar nog onder Franse bezetting. Maar toch.

De vraag is of het ons lukt om diezelfde vrijheid door te geven aan die miljoenen LGBTI’s die vandaag vrezen zichzelf te zijn. Ik ben meer dan overtuigd en optimist. Zeker na de woorden van de Maltese premier Joseph Muscat. Hij sprak net voor mij en vertelde het verhaal over de fundamentele ommezwaai die Malta de voorbije jaren heeft gemaakt. Van een conservatief en katholiek land waar LGBTI’s het moeilijk hadden tot de stemming van het homohuwelijk dit jaar.

Het kan dus. En het moet. Want LGBTI-rechten zijn mensenrechten.

Verenigde Naties Gender