Snel lezen

Apps bestrijden straffeloosheid in Oost-Congo

Chris Simoens
01 december 2016

Onderwijs, gezondheidszorg, natuurbescherming, landbouw…: alle kunnen ze baat hebben bij digitalisering. Ziehier een voorbeeld. 

 

Tot vandaag teisteren gruwelijke verkrachtingen Oost-Congo. Toch gaan de geweldplegers meestal vrijuit. De straffeloosheid is onder meer te wijten aan een zwak gerechtelijk apparaat en schrik voor wraakneming. Bovendien woont de bevolking te afgelegen om de gerechtshoven te bereiken.

De internationale ngo TRIAL (Track Impunity Always) wil daaraan verhelpen met digitale tools. Deze moeten advocaten, verdedigers van mensenrechten, magistraten en gerechtspolitie meer slagkracht geven. Zo kunnen foto’s en audio- en video-opnames een bewijs leveren dat in een rechtszaak kan worden voorgelegd. De mobiele app Eye Witness maakt het bewijsmateriaal rechtsgeldig: het voorziet datum, uur en plaats van registratie plus de garantie dat het materiaal niet gewijzigd werd. Ook veilige stockering in de ‘cloud’ is mogelijk.

Met Watch over me kan de gebruiker aangeven wanneer deze zich in een risicovol gebied begeeft. Het team van Watch over me volgt de persoon in kwestie via GPS. Als de ‘ik ben veilig’-knop na de vastgelegde tijd niet wordt ingedrukt, stuurt de app een alarmsignaal uit. Umbrella laat toe beveiligd te bellen maar biedt ook toegang tot de meest recente info rond veiligheidsproblemen in de regio.

 

Digitalisering DR Congo
Volgend artikel Dogbo registreert geboortes per sms