Snel lezen

België investeert in vernieuwend landbouwonderzoek

Roxanna Deleersnyder
17 november 2017
België stelt tien miljoen euro ter beschikking van vernieuwend agrarisch onderzoek, meer specifiek de bananendatabank van de KU Leuven.

Een investering die volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander de Croo zeer winstgevend zou zijn, omdat “voor elke euro die jaarlijks geïnvesteerd wordt in landbouwonderzoek men minstens zeventien euro terugverdient”. Met deze financiële hulp stimuleert de overheid het onderzoekscentrum in Leuven om in te zetten op onderzoek dat voedselzekerheid en kwalitatief hoogstaande voeding in het Zuiden kan verbeteren, onder andere door bananenplanten aan te passen aan de klimaatopwarming.

Bovendien ontvangt ook het onderzoeksconsortium CIALCA (Consortium for Improving Agriculture-based Livelihoods in Central Africa) een deel van de financiële steun. Zij helpen lokale boeren om hun landbouw- en financiële situatie te verbeteren.

Anderzijds spitst het onderzoeksprogramma rond “Beleid, Instellingen en Markten” zich meer toe op hoe men met optimale kosten-effectiviteit in de landbouw kan investeren door samen te werken met de particuliere sector. Het analyseert in welke mate beleggingen van dit type de leefomstandigheden van de landbouw verbeteren.

Ten slotte is België vastbesloten om opnieuw ‘Africa Rice’ te steunen. Ons land hoopt dat de productiviteit en duurzaamheid van deze sector vooral in West-Afrika zal verbeteren, waar rijst een essentieel voedingsgewas is.

 

Lees meer op: https://diplomatie.belgium.be/nl/newsroom/nieuws/2017/belgische_steun_voor_innovatief_landbouwonderzoek

Landbouw Banaan Afrika Rijst
Volgend artikel Agro-ecologie, een oplossing?