Snel lezen

3

België zet in op humanitaire hulp

Léa Gaudron
25 september 2017
Sinds enkele jaren stijgt de vraag naar humanitaire hulp continu door crises en conflicten die meer en meer slachtoffers maken. Het intern conflict in Kasaï bijvoorbeeld, heeft een ware volksverhuizing veroorzaakt van 3,8 miljoen Congolezen. Naast de tussenkomst in dergelijke crises is het ook essentieel om te investeren in betere humanitaire technologie. België neemt actie.

 

Humanitaire innovatie

Eerst en vooral investeert de Belgische ontwikkelingssamenwerking in humanitair onderzoek en innovatie met als doel de efficiëntie van de humanitaire interventies te verbeteren. Volgend jaar trekt België daar 20 miljoen euro voor uit, een verdubbeling van het voorziene budget. Deze fondsen zullen ingezet worden voor verschillende projecten in samenwerking met humanitaire organisaties.

Samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) wil België investeren in de ontwikkeling van humanitaire drones. Deze maken het mogelijk om informatie te verzamelen uit de rampgebieden en om zo snel mogelijk hulp in te roepen in moeilijk toegankelijke zones, waar de slachtoffers het kwetsbaarst zijn.

Voor de samenwerking met Handicap International wordt geïnvesteerd in 3D-printtechnologie voor prothesen van menselijke ledematen. Doel: de toegang tot kwaliteitsprothesen, die echt afgestemd zijn op de behoeften van de slachtoffers, te verbeteren.

 

Humanitaire crisis in Congo

Bovendien wil België geld vrijmaken voor de humanitaire crisis in de Democratische Republiek Congo. Een extra 6 miljoen euro gaat naar humanitaire hulp ter plaatse, wat het totaalbedrag van dit jaar op 14,5 miljoen euro brengt. Dit budget wordt toegewezen aan humanitaire organisaties die ter plekke aanwezig zijn: WFP, de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Hoog-Commissariaat voor Vluchtelingen van de VN en het Internationaal Rode Kruis.

Aan de oorsprong van deze humanitaire crisis ligt een intern conflict in Kasaï dat is uitgebreid naar andere regio's. Het conflict veroorzaakt een massale volksverhuizing, brengt de voedselzekerheid in gevaar en bevordert de verspreiding van ziektes.

De actie is dus tweevoudig: enerzijds investeert België om humanitaire efficiëntie te ontwikkelen, anderzijds zet België in op de bestrijding van de humanitaire crisis die volop aan de gang is. Deze fondsen brengen ons een stap dichter bij het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s): het waarborgen van voedselzekerheid of het vergemakkelijken van de toegang tot zorg.

Voor meer informatie:

https://diplomatie.belgium.be/nl/newsroom/nieuws/2017/belgie_trekt_6_miljoen_euro_extra_humanitaire_hulp_uit_voor_drc

https://diplomatie.belgium.be/nl/newsroom/nieuws/2017/belgie_verdubbelt_investering_in_humanitaire_innovatie

Humanitaire hulp Drone DR Congo Belgische Ontwikkelingssamenwerking
Volgend artikel Zes feiten over de 65,5 miljoen vluchtelingen vandaag