Snel lezen

2

Belgische wereldprimeur: drones lokaliseren ondergrondse mijnen

Helena Spriet
21 november 2019
Handicap International heeft samen met Mobility Robotics voor het eerst ondergrondse mijnen gelokaliseerd met behulp van drones.

 

Dankzij de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking werd al sinds februari onderzoek gedaan naar die technologie. Doel: de duur van de ontmijningsoperaties verkorten en het werk van de ontmijners veiliger maken. ‘Dat is een kleine revolutie voor de humanitaire ontmijningssector!’, vertelt Xavier Depreytere, drone project manager voor Handicap International.

 

Nauwkeuriger en veiliger werken

‘Sinds enkele maanden testen we het gebruik van drones om sneller mijnen in verontreinigde gebieden op te sporen. Vandaag gaan we een stap verder door mijnen die onder de grond begraven liggen te lokaliseren,’ legt Depreytere uit. De drones worden daartoe uitgerust met een infraroodcamera om temperatuurverschillen te meten. Tijdens de tests in een woestijngebied in Tsjaad kon een dergelijke drone de aanwezigheid van antipersoons- en antitankmijnen lokaliseren.

‘Door mijnen, die zich onder het oppervlak bevinden, nauwkeuriger te identificeren, kunnen onze ontruimingsteams nu gerichter en veiliger te werk gaan,’ vertelt Xavier Depreytere. Een volgende stap is de zoektocht naar extra middelen om nog meer testen uit te voeren.

 

Belgische Ontwikkelingssamenwerking

In Tsjaad is meer dan 100 miljoen vierkante meter vervuild door mijnen en explosieve oorlogsresten. Sinds september 2018 experimenteert Handicap International met het gebruik van drones om de aanwezigheid van mijnen te lokaliseren in het noorden van Tsjaad. De organisatie doet dat in het kader van het Odyssey2025-project dat gefinancierd wordt door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

 

100 miljoen mijnen wereldwijd

Meer dan 100 miljoen landmijnen vormen vandaag nog altijd een gevaar voor burgers in meer dan 60 landen. Ze remmen de ontwikkeling af van die verontreinigde landen. Handicap International en zijn partners rekenen erop dat ze op 4 jaar tijd 3 miljoen vierkante meter zullen ontmijnen in Tsjaad.

 

Lees ook Veiliger ontmijnen met drones

 

Humanitaire hulp Ontmijning
Volgend artikel Een school met 23.000 vluchteling-studenten