Snel lezen

1

Colombiaanse jongeren krijgen lessen in democratie

Madison Bertrand
09 juni 2017
De FOD Buitenlandse Zaken ondersteunt initiatieven die het vreedzaam samenleven bevorderen. Onder meer in Colombia.

 

In Colombia ligt de opkomst bij verkiezingen uiterst laag. Daarom is het strategisch belangrijk de kennis van het kiespubliek te vergroten, meer bepaald van jongeren op het platteland. Wie zijn stem uitbrengt, neemt namelijk actief deel aan de besluitvorming van de staat. Kiezers moeten het als hun essentieel recht beschouwen om aan de verkiezingen deel te nemen. 

Colombia heeft net een burgeroorlog van 50 jaar achter de rug. Het is dus van fundamenteel belang te investeren in onderwijs voor de jongere generaties. Want zo leren ze met kennis van zaken kiezen en bijdragen aan de opbouw van een sterke en duurzame vrede. Met dit doel voor ogen hebben de Registraduria nacional del Estado Civil en haar partnerorganisatie Acción Cultural Popular (ACPO) met de steun van België een vormingsproject opgezet in tien Colombiaanse gemeenten. Doel: opleidingen verstrekken aan kinderen en jongeren teneinde hun democratische vaardigheden te versterken.

Het initiatief is drieledig: lessen in democratie voor 60.000 jongeren en 8.000 volwassenen, de ontwikkeling van een gezelschapsspel rond democratie voor scholen en de publicatie van jeugdboeken over democratie.

Enkele jongeren bekijken enthousiast hun aantekeningen
© Charlotte Kessl
Democratie Colombia Onderwijs
Volgend artikel Ivoorkust bant conflictdiamanten