Snel lezen

Duurzaam toerisme in de townships van Stellenbosch

Hanne Albers - VVSG
12 oktober 2018

Toerisme met oog voor duurzaamheid en lokale ondernemers, dat is waar de gemeente Dilbeek voor gaat samen met het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Sinds 2016 ondersteunt Dilbeek ondernemers uit de townships via steun aan hun opleiding en door in te zetten op de toeristische ontsluiting van de townships.

Samen met mensen op het terrein heeft Dilbeek een eerste inventaris gemaakt van ondernemers die gelinkt kunnen worden aan duurzame ontwikkeling. Deze zijn verzameld op de website www.viaviastellenbosch.travel. Een volgende stap is om toeristen tot bij deze ondernemers te brengen. Hiervoor wordt samen met ViaVia Tourism Academy (VVTA) de oprichting van een ViaVia Café onderzocht. Vijf studenten van de universiteit van Stellenbosch voerden een opportuniteitsanalyse, een zoektocht naar de geschikte locatie voor dit café en de mogelijke partners. Na een positief resultaat bekijkt VVTA momenteel de verdere stappen. Dilbeek werkt in dit project ook samen met de toeristische dienst van Stellenbosch.

Zo gaan zij, met de steun van Dilbeek, een kokstraining organiseren voor inwoners uit de townships in het kader van ‘Dining with locals’. Er is ook interesse vanuit Dilbeek om een startersopleiding te ondersteunen voor inwoners uit de townships die een eigen zaak willen opstarten, maar het budget niet hebben om een opleiding te volgen.

Zuid-Afrika Duurzaam toerisme
Volgend artikel 17 tips voor duurzaam reizen