Snel lezen

2

Edegem werkt samen voor afvalbeheer

Hanne Albers & Karlien Gorissen - VVSG
16 februari 2018

Edegem en San Jerónimo (Peru) werken in hun stedenband onder andere samen aan efficiënter afvalbeheer. San Jerónimo spoort zijn inwoners en marktkramers aan hun afval te recycleren. Bij de gescheiden ophaling wordt het organisch afval naar de composteringsinstallatie gebracht. De compost wordt gebruikt door de groendienst van de gemeente en door lokale boeren.

Op de composteringsinstallatie ontwikkelen de werknemers voortdurend nieuwe initiatieven, zoals de aanleg van een moestuin en serre. De producten die ze kweken en bemesten met de eigen compost, dienen als eten voor de werknemers. Het uiteindelijke doel is een demonstratie-installatie op te richten om het compostproces te demonstreren aan bezoekers zoals scholen en andere gemeenten.

De samenwerking in verband met afvalbeleid heeft ook een sociale component. Naast de gemeentelijke afvalophaaldienst zijn er nog ‘zelfstandige’ afvalophalers die zich in een zeer kwetsbare positie bevinden. Onlangs richtten ze een ecopark op, waar de afvalophalers plastic flessen binnenbrengen die in een pers samengedrukt en vervolgens in balen aan opkopers verkocht worden. Hierdoor kunnen ze plastic in groter volume aanbieden en zo ook een betere prijs krijgen. Het afvalbeheerprogramma werkt dus aan duurzame ontwikkeling in al haar aspecten.

Peru Afvalbeheer