Snel lezen

Eindelijk proper waswater van koffiebonen in Burundi

Chris Simoens
04 juni 2019
Je kopje koffie kan het milieu vervuilen! Het wassen en ontpulpen van de koffiebessen brengen immers vervuilende stoffen in bodem en grondwater. Een groot probleem in Burundi. Gelukkig zoekt Elie Nyerere naar een oplossing, met de steun van de Koning Boudewijnstichting.
 

We staan er niet bij stil, maar ons dagelijks kopje koffie verbruikt heel veel water. Meer nog, het kan het milieu ronduit vervuilen. Dat is het geval in Burundi. Door de koffiebessen te wassen en te ontpulpen, komen moeilijk afbreekbare organische stoffen vrij die bodem en grondwater bezoedelen. De vervuilende stoffen verbruiken ook zuurstof in de waterlopen die nodig zijn voor de fauna en flora. Bovendien is het vervuilde water niet langer geschikt voor consumptie en zelfs irrigatie.

Zomaar eventjes 580.000 gezinnen in Burundi – op een totaal van 1,6 miljoen – hangen er voor hun overleven af van de koffiekweek. Elie Nyerere, alumnus van de universiteit van Luik, wil koste wat kost het milieuprobleem oplossen. Het is vaak vechten tegen de bierkaai, maar met de steun van de Koning Boudewijnstichting heeft hij al grote stappen gezet.

Lees zijn boeiende verhaal op de website van de Koning Boudewijnstichting: Een diploma voor het herstel van het milieu in de heuvels van Burundi

Burundi Koffie Milieu Vervuiling
Volgend artikel 12 redenen waarom bossen belangrijk zijn