Snel lezen

Elektriciteit recht uit een meer

Léa Gaudron
22 december 2017
In Rwanda zijn ingenieurs erin geslaagd duurzame energie te winnen uit een broeikasgas dat onderaan in een meer opgesloten zit. Wat een bron van zorg was, is nu een bron van elektriciteit. De Belgische investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) steunt dit project samen met andere partners.

Het Kivumeer heeft iets unieks: het bevat een grote bel methaan. Dat waardevolle gas kan een energiebron worden, als men erin slaagt het te winnen. Dat is waar het om draait bij KivuWatt dat een kleine tien jaar geleden werd opgericht: uitzoeken hoe het gas te winnen, hoe het te scheiden van de andere elementen en hoe het om te vormen tot elektriciteit.

De vraag naar energie in Rwanda is immers groot: slechts 6% van de bevolking heeft toegang tot elektriciteit, en dat niet eens permanent. Dankzij het project zullen 25 000 personen aansluiting krijgen op het elektriciteitsnet. Maar het boekt eveneens een belangrijke ecologische winst. Een broeikasgas wordt immers omgevormd tot duurzame energie.

De voordelen gaan nog verder. Methaan is namelijk een gevaarlijk gas. Het ligt weliswaar onderaan in het meer opgesloten, maar het risico bestaat dat het ontsnapt wanneer de concentratie te groot wordt. Dat zou fataal zijn voor de bevolking die in de buurt leeft. Het is dus van groot belang het gas te winnen, en alzeker als het ook energie levert. Bovendien zal KivuWatt in de regio nieuwe banen scheppen en heel wat belastinginkomsten opleveren.

De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) ondersteunt de sterke privésector in de opkomende en ontwikkelingslanden om economische groei en duurzame ontwikkeling mogelijk te maken in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

www.bio-invest.be

 

Duurzame energie Rwanda
Volgend artikel Van mest tot hernieuwbare energie