Snel lezen

Energie-efficiëntie van gebouwen en gebruikerscomfort gaan samen

Julia Moisan
22 december 2017
Het gebruikerscomfort in gebouwen verbeteren door middel van energie-efficiëntie en passieve technologie : het Belgisch ontwikkelingsagentschap (BTC) bracht een en ander in de praktijk in Oeganda, Senegal en Palestina.

Sinds 2010 streeft de Belgische Ontwikkelingssamenwerking bij bouwprojecten naar energie-efficiëntie. Centraal daarbij staat een verbetering van het gebruikerscomfort door het ontwerp zo te herdenken dat elk extra energieverbruik overbodig wordt gemaakt.

De ecoschool Wadi Al Mughayer stond model voor het scholenproject van BTC in Palestina. Dankzij verschillende technologieën heerst er in de schoolgebouwen steeds een aangename temperatuur, zowel in de winter als in de zomer. Niet alleen zijn de klaslokalen anders georiënteerd, het gebouw is ook beter geïsoleerd en voorzien van verwijderbare zonwering. Nieuw zijn ook de geothermische schachten, de zonneschoorstenen en de muren met zonnepanelen.

In Oeganda bestond het project uit de renovatie en de uitbreiding van drie opleidingscentra voor leerkrachten. Daarbij lag het accent op meer daglicht, een goede natuurlijke ventilatie en beschaduwde externe ontspanningsruimtes. Daarnaast werd er geïnvesteerd in zonnepanelen en biogasfornuizen.

De in Palestina en Oeganda opgedane ervaring werd in Senegal ingezet bij het ontwerp van twee kantoren voor de ziektekostenverzekering. Ondanks het negatieve advies van lokale deskundigen, werd toch gepland om te werken met zonneschoorstenen, geothermische schachten en bouwstenen van gestabiliseerde aarde.

Alle drie projecten hadden af te rekenen met een aantal hinderpalen, eigen aan duurzaam bouwen in Afrika en het Midden-Oosten. Zo houden regeringen de boot af of staan ze afwijzend tegenover bepaalde technologieën. Maar als het idee aanslaat, is de tevredenheid des te groter.

www.btcctb.org

 

 

Duurzame energie Palestina Oeganda Senegal
Volgend artikel Nicaragua zet in op groene energie