Snel lezen

Goedele Liekens blogt vanuit New York

Goedele Liekens
22 september 2017
New York, 21 september 2017 - De grote dag vandaag: ik modereer op vraag van Alexander de Croo een High-Level VN event over “Het gebruik van geospatiale data om familieplanning te verbeteren”. Klinkt ingewikkeld. Daar hebben ze bij de VN wel een handje van weg. Het komt  er op neer dat ze de hulpverlening willen verbeteren door de noden op het terrein te meten. Ja , ook ontwikkelingssamenwerking moet en kan efficiënter.

 

Allemaal hoge piefen en slimme mensen rond de tafel: ministers uit Benin en Senegal, de ceo van een hightech dataverwerkingsbedrijf en natuurlijk onze minister van Ontwikkelingssamenwerking, Alexander de Croo. Hij is de man die samen met zijn Nederlandse collega de SheDecides-beweging lanceerde: een mondiale beweging die strijdt voor betere rechten voor meisjes en vrouwen, meer bepaald betere reproductieve en seksuele rechten.

Meer en betere rechten voor vrouwen. Hebben we het daar al niet genoeg over gehad? Neen dus! Slechts een kleine minderheid van de meisjes wereldwijd heeft toegang tot moderne anticonceptie. Vaak weten ze niet eens van het bestaan ervan af. Entons??? So what??

Kunnen kiezen of je kinderen wilt, hoeveel en wanneer je die neemt, (en euh, met welke man J) is levensbelangrijk. Letterlijk. Meisjes die dankzij anticonceptie hun lot in eigen handen kunnen nemen – en met andere woorden naar school gaan, een diploma halen en later een eigen job en inkomen hebben - staan veel sterker in het leven. Ze participeren in de maatschappij zowel op persoonlijk, maatschappelijk als economisch vlak. Onafhankelijke, sterke tantes, hoera! De kans dat ze ooit het slachtoffer worden van gender based violence (mishandeling en seksueel geweld) slinkt zienderogen voor elk extra studiejaar vanaf hun 12e levensjaar.

Door die bewuste kinderkeuze zijn ook hun ukken zelf beter af: die zijn gezonder, leven langer en studeren dubbel zo lang. Waardoor ook hún kids weer een beter leven tegemoet gaan. Hoe duurzamer kan ontwikkelingshulp nog worden?

Om die toegang tot geboorteregeling te verbeteren , heeft België een pilootproject opgestart in Benin en Senegal. Wat ik er met mijn Neanderthaler-digi-verstand van begrijp is dat we alle beschikbare data verzamelen en die zo goed mogelijk analyseren. Waar hebben de meisjes welke anticonceptiemiddelen nodig? Hoeveel zijn er in stock? Hoelang blijven de middelen goed en hebben we voldoende degelijk opgeleid gezondheidspersoneel ter plaatse om bijvoorbeeld een prikpil te zetten? Kortom, met behulp van data deze essentiële vorm van ontwikkelingssamenwerking beter, sneller en voordeliger uitvoeren. En daar mocht ik toch maar mooi deel van uitmaken! Hoe dat ging, moet je maar aan anderen vragen. Maar ik vond het in elk geval plezant. Plezierig nuttig bezig zijn. Heerlijk!

 

Goedele Liekens - Goodwill Ambassador UNFPA

Alexander De Croo en Goedele Liekens op het VN event.
Verenigde Naties Gender