Snel lezen

Guaranda herbeplant om waterbronnen te beschermen

Hanne Albers
22 oktober 2018

Toegang tot drinkbaar water is niet overal ter wereld een garantie. Dat weten ook de Vlaamse gemeente Evergem en het Ecuadoraanse Guaranda, die sinds 2003 een stedenband hebben.

Om de natuurlijke waterbronnen te beschermen is aandacht voor de natuur en haar ecosystemen essentieel. Als er te weinig bebossing en vegetatie is, wordt het water namelijk niet goed vastgehouden in de grond en droogt het sneller op. Dat heeft een negatief effect op de watertoevoer voor de steden en dorpen.

Evergem en Guaranda hebben daarom beslist de gebieden in de bergen waar veel neerslag is of waar waterbronnen ontspringen beter te beschermen. Dat doen ze door deze gebieden te herbeplanten met inheemse soorten. Om de waterbronnen te beschermen moeten ook harde keuzes worden gemaakt. Wilde dieren, zoals vicuñas (lama-achtigen), vormen door hun graasgedrag vaak een gevaar voor de natuurlijke begroeiing rond de waterbronnen. De herbeplante gebieden worden dan ook omheind, zodat de prille vegetatie tijd en ruimte krijgt om te groeien. Ook in de stedenband tussen Bierbeek en het Ecuadoraanse Oña worden gelijkaardige acties ondernomen.

Ecuador Water
Volgend artikel Oorlog en water: is er een verband?