Snel lezen

Kinderen in een digitale wereld

Vincenza Ferrigno
07 mei 2018
Een derde van de internetgebruikers zijn kinderen. In een recent rapport “Children in a digital world" stelt UNICEF ondubbelzinnig dat het internet niet altijd even veilig is voor hen. Er rest nog een lange weg te gaan om hen beter te beschermen.

 

Tegenwoordig is het internet een wijdverspreid en bijna onmisbaar instrument, in het bijzonder bij jongeren (15-24), die de meest verbonden sociale groep vormen. Een leven zonder internet, zoals velen onder ons het ooit hebben gekend, is voor de meeste jongeren ondenkbaar.

Hun digitale vingerafdruk is zo groot dat ze vaak al hun eerste stappen in de digitale wereld hebben gezet nog voor ze dat zelf in de echte wereld doen. Het volstaat dat ouders een foto van hun kind publiceren of dat een dokter een medisch dossier aanlegt.

De gevaren die met het internet samenhangen, zijn nochtans niet nieuw. Dat geldt vooral voor kinderen die worden blootgesteld aan verschillende soorten fysiek, verbaal of seksueel geweld, maar ook aan intimidatie of aan misbruik of diefstal van hun persoonsgegevens.

Toch vormen de digitale wereld en de technologie niet enkel een bedreiging. Ze kunnen ook een hulpmiddel zijn voor kansarme kinderen om bij te leren en om zich uit te drukken en contacten te leggen. Voor miljoenen kinderen zonder toegang hebben tot digitale technologieën en internet, blijven deze kansen echter onbereikbaar.

Overigens bestaat er ook een verband tussen digitale ongelijkheid en gender. Er surfen 12 procent meer mannen dan vrouwen op het internet, vooral in lageinkomenslanden.

Enkele kernpunten uit het rapport:

  • Jongeren (15-24) zijn het meest aangesloten op internet: slechts 346 miljoen jongeren, oftewel minder dan 1 jongere op 3, zijn niet aangesloten.
  • Van alle gebruikers is 1 op 3 jonger dan 18 jaar.
  • Afrikaanse jongeren zijn het minst aangesloten: 3 Afrikaanse jongeren op 5 hebben geen internettoegang, tegenover 1 Europese jongere op 25.
  • Bijna 56 procent van de webpagina’s zijn in het Engels geschreven en de inhoud ervan is voor veel jongeren niet begrijpelijk of cultureel relevant.
  • Meer dan 9 kinderpornografische websites op 10 die wereldwijd bekend zijn, zijn geregistreerd in vijf landen: Canada, Frankrijk, Nederland, Rusland en de Verenigde Staten.

Meer informatie vindt u in het volledige rapport van UNICEF (in het Engels).

 

Digitalisering Kinderrechten
Volgend artikel Kinderen van de straat helpen in Burkina Faso