Snel lezen

2

Kinderrechten: ook tijdens gewapende conflicten

Anke De Malsche
30 juli 2019
Weinig groepen lijden zo zwaar onder geweld dan kinderen. Het is daarom van groot belang dat ook tijdens gewapende conflicten, strijdende partijen kinderrechten respecteren. Als lid van de VN-Veiligheidsraad ijvert België voor een beter opvolging van schendingen.
 

België voortrekker

De Werkgroep Kinderen en Gewapende Conflicten van de VN-Veiligheidsraad gaf recent een sterk signaal over kinderrechtenschendingen in Syrië, waar de oorlog al meer dan 9 jaar duurt. De Veiligheidsraad riep de partijen die zich  daaraan schuldig maken tot de orde en deed een reeks aanbevelingen die schendingen in de toekomst moeten voorkomen. België leidde die onderhandelingen als nieuwste lid van de Veiligheidsraad en maakt ook in de toekomst van kinderrechten een prioriteit.

Het is niet de eerste keer dat België strijdt tegen kinderrechtenschendingen in gewapende conflicten. Afgelopen jaren organiseerde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verschillende evenementen rond dit thema. Bovendien steunt België organisaties die kinderrechten in gewapende conflicten opvolgen. Naast Syrië staan kinderrechtenschendingen in Myanmar, Jemen, Afghanistan, Irak en de Centraal-Afrikaanse Republiek de komende maanden op de agenda van de VN-Veiligheidsraad.

Kinderrechtenschendingen tijdens gewapende conflicten blijft een onderbelicht probleem.

Misbruik en uitbuiting

Kinderrechtenschendingen tijdens gewapende conflicten blijft een onderbelicht probleem. Tienduizenden kinderen ondervinden dagelijks de impact van oorlog in hun leven, vaak met emotionele en fysieke trauma’s tot gevolg. Strijdende partijen ronselen regelmatig kinderen als soldaten. Kinderen worden misbruikt en uitgebuit. Door middel van politieke druk kunnen kinderrechtenschendingen tijdens gewapende conflicten aangepakt worden. België zal zich daarvoor blijven engageren, want elk kind heeft rechten. Ook tijdens gewapende conflicten.

 

Lees het oorspronkelijk persbericht.

Kinderrechten Conflict
Volgend artikel Jef Vermassen: de gruwel van kindsoldaten verzachten