Snel lezen

Mannen en zwangerschap

Chris Simoens
18 mei 2018
Ook mannen hebben een rol te spelen bij de zwangerschap. Vroedvrouw Anna Galle (UGent) wijdt er een doctoraatsstudie aan met focus op Mozambique. Bekijk alvast de video die ze maakte.
 

Op het platteland in Mozambique zijn de mannen heel weinig betrokken bij de zwangerschap. Toch kunnen mannen wel degelijk een belangrijke bijdrage leveren aan een betere gezondheid van moeders. Ze kunnen immers  hun vrouw ondersteunen om toegang te vinden tot goede medische zorg en verzorgend optreden tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Niet dat ze zelf medische zorgen hoeven op te nemen, maar ze kunnen wel helpen in het houshouden, de kinderen opvangen, herinneren aan het innemen van medicatie of de echtgenote naar de dokter brengen. Het ontbreekt echter nog aan goede mannelijke rolmodellen.

Anna Galle wil daar iets aan doen. Ze heeft jarenlange ervaring als vroedvrouw en gezondheidscoördinator in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Rwanda, Mali en Guatemala. Momenteel werkt ze aan een doctoraat over ‘mannen en zwangerschap’ aan het International Centre for Reproductive Health (ICRH) van de Universiteit Gent.

Ze maakte onder meer een video over een workshop in een plattelandsdorp in Mozambique, onder het motto ‘Het is ook onze zwangerschap!’. Tien mannen wisselden er van gedachten over hoe ze een meer actieve en positieve rol kunnen spelen tijdens de zwangerschap en na de geboorte.

Bekijk hier alvast de korte versie van de video (Portugees gesproken met Engelse ondertitels). De lange versie zal gebruikt worden om mannen meer bewust te maken van hun potentiële positieve rol, en dat zowel in Mozambique als in België.

www.fathersengage.com

Mozambique Gender Zwangerschap
Volgend artikel We moeten moeders mobiliseren