Snel lezen

Meer zonne-energie voor de Senegalezen

Léa Gaudron
12 december 2017
In Senegal staat een groot project voor de productie van zonne-energie op stapel. Het krijgt steun van de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) en verschillende andere partners.

De Belgische investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) steunt het project ‘Ten Merina Ndakhar’, samen met haar Franse tegenhanger Proparco. Beide partners zullen respectievelijk 16 en 18 miljoen euro uittrekken om een lening te financieren voor de bouw en de ontwikkeling van een fotovoltaïsche centrale in het Noorden van Dakar.

Op een site van 83 hectare in de gemeente Merina Ndakhar komt een van de grootste zonne-energiecentrales van West-Afrika. Ze zal de energiebehoeften van meer dan 200.000 bewoners dekken tegen een meer competitieve prijs dan de thermische centrales van het land.

Vanuit milieuoogpunt kan Senegal, dat nog grotendeels van fossiele energie afhankelijk is, met ‘Ten Merina Ndakhar’ zijn energiebronnen diversifiëren. BIO schat dat de CO2-uitstoot met 33.000 ton per jaar zal dalen dankzij de zonnepanelen.

Vanuit economisch oogpunt zal deze nieuwe energiebron de ontwikkeling van de lokale industrie mogelijk maken en de staat ook aardig wat belastinginkomsten opleveren. Op sociaal vlak zal het project ertoe bijdragen dat er minder stroomonderbrekingen zijn, met als effect een betere toegang tot verschillende diensten.

 

De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) ondersteunt de sterke privésector in de opkomende en ontwikkelingslanden om economische groei en duurzame ontwikkeling mogelijk te maken in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

www.bio-invest.be

 

Duurzame energie Senegal
Volgend artikel Alles wat je wou weten over hernieuwbare energie in Afrika