Snel lezen

Merelbeke laat zijn licht op Toucountouna schijnen

Hanne Albers - VVSG
12 december 2017

Voor ons is het evident om op elk uur van de dag te kunnen koken, onze gsm op te laden en het licht aan te steken. In een lage-inkomensland als Benin is toegang tot energie niet zo vanzelfsprekend. In de gemeente Toucountouna, waarmee Merelbeke sinds 2014 een stedenband heeft, is er enkel in het centrum aansluiting op het elektriciteitsnet. Op het platteland is de schemering van een olielamp vaak de enige lichtbron bij het studeren, koken en zelfs bevallen. Een uitbreiding van het bestaande netwerk zou te omslachtig en te duur zijn.

Daarom heeft Merelbeke vorig jaar, in overleg met het gemeentebestuur van Toucountouna, de handen in elkaar geslagen met de ngo Solar Zonder Grenzen om een zonnekiosk te installeren. Zonne-energie biedt namelijk een ideaal antwoord op de energieproblemen in het zonnige Benin. De kiosk wordt gerund door een lokale zelfstandige die door Solar Zonder Grenzen opgeleid is. Inwoners kunnen hier terecht om oplaadbare lampen te huren en op te laden. Ook andere batterijen, bijvoorbeeld van gsm’s, kan men tegen een kleine vergoeding herladen.

De zonnekiosk is een groot succes, in slechts één week tijd waren alle lampen al verhuurd. Merelbeke bekijkt dan ook de mogelijkheid om dit initiatief in de toekomst uit te breiden.

Duurzame energie Benin
Volgend artikel India heeft de wind in de zeilen!