Snel lezen

Minder corruptie en misdaad voor meer biodiversiteit in Afrika

Marloes Humbeeck
20 februari 2019
België schonk in februari 2019 2 miljoen euro aan het VN-Bureau voor Drugs- en Misdaadbestrijding (UNODC). Daarmee zal het UNODC corruptie en misdaad bestrijden en zo tegengaan dat wilde fauna en wouden in Afrika verdwijnen.

 

Onthutsende cijfers

Elk jaar worden er in Afrika zeker 350 miljoen wilde dieren gestroopt. Naar schatting zou er jaarlijks 19 miljard euro omgaan in de illegale handel van wildlife producten. Ook de kaalkap van het Afrikaanse regenwoud blijft gestaag verdergaan. ‘Als we hier niets aan doen, zal Afrika tegen 2050 de helft van zijn vogels en zoogdieren verloren hebben’, stelt Cristiana Pasca Palmer, hoofd van het biodiversiteitsprogramma van de Verenigde Naties.  

 

Corruptie

Met de bijdrage van 2 miljoen euro aan het UNODC wil België de oorzaken van het verlies in biodiversiteit tegengaan. Zo zal het UNODC het geld gebruiken om de corruptie en de misdaad te bestrijden die de Afrikaanse wilde fauna en wouden vernietigen. Corruptie is immers één van de belangrijkste oorzaken van het uitsterven van bedreigde soorten.

Doordat corruptie illegale handel bevordert, belemmert het eveneens de ontwikkeling van lokale gemeenschappen. Voorts vormt corruptie een bedreiging voor het bestuur en de veiligheid omdat ze financiering van criminele netwerken en gewapende groepen mogelijk maakt. Door milieucorruptie te bestrijden bescherm je de biodiversiteit voor de huidige en de toekomstige generaties.

Dankzij de Belgische bijdrage zal het UNODC ook de lidstaten van het ICCWC beter kunnen bijstaan om misdaden tegen beschermde dier- en plantensoorten tegen te gaan (ICWCC = Internationaal Consortium ter Bestrijding van Criminaliteit tegen Wilde Fauna). Ook CITES, INTERPOL, de Wereldbank en de Werelddouane-organisatie zijn lid van het ICCWC.

Biodiversiteit Afrika Veiligheid Corruptie
Volgend artikel Colombia beschermt zijn bestuivers