Snel lezen

Nepgeneesmiddelen in Pakistan

Chris Simoens
15 mei 2018
Vorig jaar ontmoette Glo.be Pakistaans documentairemaker Dawood Tareen Shah. Vandaag kan je zijn documentaire over de schrijnende situatie van nepgeneesmiddelen hier bekijken. België is een actief pleitbezorger voor kwaliteitsvolle geneesmiddelen.

 

Een grote meerderheid van de mensen in ontwikkelingslanden (60% à 90%) is slachtoffer van nepgeneesmiddelen. Een schrijnende situatie die Dawood Tareen Shah in zijn documentaire aanklaagt.

 

België zet zich in

Ook België vindt deze toestand onaanvaardbaar. Daarom engageert ons land zich als eerste bilaterale donor om de kwaliteit van de geneesmiddelen in zijn programma’s te garanderen. Ook de uitvoerende partners (Enabel, medische ngo’s, BIO) zien erop toe alleen medicamenten van goede kwaliteit te gebruiken. Op het internationale niveau (EU, WHO) is ons land een actief pleitbezorger voor kwaliteitsvolle geneesmiddelen. Bovendien beschikt het over een wet waarin farmaceutische bedrijven verplicht worden om geneesmiddelen te produceren van gegarandeerde kwaliteit, ook als ze bestemd zijn voor de export.

Het Belgisch engagement wordt internationaal erkend als een te volgen model door andere donoren en internationale spelers. Dit recent gepubliceerd artikel (in het Engels) belicht uitvoerig dit Belgische model.

Bekijk hier de documentaire die tot stand kwam met de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (Engels gesproken en ondertiteld).

Pakistan Medicijnen
Volgend artikel Kangoeroemethode dringt kindersterfte terug in Sub-Sahara-Afrika