Snel lezen

Nicaragua zet in op groene energie

Roxanna Deleersnyder
15 december 2017
De forse uitbreiding van een geothermische krachtcentrale in Nicaragua – met de steun van de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) – helpt het land uit de energienood.

In het verleden was Nicaragua’s elektriciteitsproductie inefficiënt en milieuonvriendelijk, aangezien het erg afhankelijk was van fossiele brandstoffen en het hoge kosten met zich meebracht. Maar dankzij het POLARIS-project, medegefinancierd door BIO, verlagen de kosten en de afhankelijkheid van de fossiele brandstoffen. Het project creëerde ook werkgelegenheid en bood een oplossing voor de alsmaar stijgende energievraag in Nicaragua. 

Een bestaande geothermische krachtcentrale in San Jacinto (Nicaragua) werd fors uitgebreid. Zo opereert het POLARIS-project er sinds 2005 een centrale van 10 MW (twee turbines van elk 5 MW). Later kwam daar nog eens 72 MW bovenop met twee turbines van elk 36 MW. De verschillende turbines werken nu allemaal samen als een groot energienetwerk.

BIO ondertekende in 2010 een contract ter waarde van 15 miljoen dollar. De organisatie steunt in Nicaragua ook het windenergieproject Amayo, waarvan de windturbines ter plekke 70% van de huishoudelijke elektriciteitsvraag produceren (tijdens het winderige seizoen).

De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) ondersteunt de sterke privésector in de opkomende en ontwikkelingslanden om economische groei en duurzame ontwikkeling mogelijk te maken in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

www.bio-invest.be

 

Duurzame energie Nicaragua
Volgend artikel Merelbeke laat zijn licht op Toucountouna schijnen