Snel lezen

Noord-Kivu: volkstelling en modernisering van de burgerlijke stand, een project van Sint-Pieters-Woluwe

Serge de Patoul
08 februari 2018
In het kader van het federale Programma voor Gemeentelijke Internationale Samenwerking heeft de gemeente Sint-Pieters-Woluwe een project opgezet in de moeilijke regio Noord-Kivu, meer bepaald in de drie grote steden Goma, Butembo en Beni.

 

Sint-Pieters-Woluwe wil deze steden in staat te stellen een beter zicht te krijgen op hun bevolking, bevolkingsgegevens (geboortes, overlijdens en echtscheidingen) in te schrijven, burgerlijke huwelijken aan te moedigen en bevolkingsregisters bij te houden. Doel is om die methodologie in andere regio’s over te nemen.

Het project loopt nu twee jaar. In Goma zijn inmiddels 900 000 personen ingeschreven via elektronische apparatuur zoals tablets. Volkstellers voeren de gegevens via elektronische weg onmiddellijk in in een digitaal bevolkingsregister. De techniek maakt gebruik van geolokalisatie, waarbij de locatie van het betrokken gezin wordt geregistreerd. Die operatie wordt nu ook in Butembo en Beni opgestart.

Verder werd in de drie steden een registratiesysteem voor geboortes ingevoerd waar dezelfde technologie aan te pas komt. Zo kunnen alle geboortes aangemeld worden en in het bevolkingsregister ingeschreven worden. In Goma loopt bovendien een pilootproject voor de actualisering van de gegevens in het bevolkingsregister.

De provincie Noord-Kivu superviseert in zekere zin het programma. Een netwerk opbouwen rond de projecten en een samenwerking tussen steden en provincies moet immers belastinginkomsten opleveren die traceerbaar zijn in elke stad. Zo beschikt elke stad over de financiële middelen die nodig zijn om de duurzaamheid van het systeem te verzekeren.

Het partnerschap tussen Sint-Pieters-Woluwe en Goma-Butembo-Beni werkt ook samen met private ngo’s om over de nodige technologische middelen te kunnen beschikken en een multiplicatoreffect in Noord-Kivu tot stand te brengen.

DR Congo