Snel lezen

2

Overbevolking in Rwanda afremmen

Helena Spriet
17 december 2019
Om de overbevolking in Rwanda tegen te gaan, wil de Belgische Ontwikkelingssamenwerking samen met Rwanda de gezondheidszorg en dan vooral de seksuele en reproductieve gezondheid verbeteren. Daarbij focust ze vooral op “family planning”.

 

Elke dag komen er ongeveer 227.000 mensen bij op de wereld. In totaal zijn we nu al met zo’n 7,7 miljard mensen. En dat brengt uitdagingen met zich mee, zoals het mogelijke tekort aan water, voedsel, energie en grondstoffen.

In Rwanda is de situatie alarmerend. De bevolking verdubbelde er ruimschoots tussen 1978 (4,8 miljoen) en 2012 (10,5 miljoen). In 2032 zullen er 16 miljoen mensen leven. De bevolkingsdichtheid in Rwanda, een van de hoogste in Afrika, bedraagt 512 inwoners/km², terwijl dat in België 379.2 inwoners/km² is. Hoewel het aantal geboortes al een kleine daling vertoont sinds 2000, blijft de bevolkingsgroei nog altijd hoog. Het aantal geboortes daalt immers te traag, terwijl het aantal sterfgevallen eveneens afneemt. 

Met een ander demografisch model zou de Rwandese economie kunnen floreren. In dat geval moeten er meer mensen zijn die werken voor het systeem dan er mensen afhankelijk van zijn. Om dat mogelijk te maken, moet er meer geïnvesteerd worden in gezinsplanning, onderwijs voor jongeren en de gezondheidssector. In het beste geval zou elke dollar die geïnvesteerd wordt in family planning tot 112 dollar kunnen opbrengen tussen 2015 en 2050. De gezondheidssector zou de grootste winst maken (48%), gevolgd door het onderwijs (28%) en de economie (20%).

In het beste geval zou elke dollar die geïnvesteerd wordt in family planning tot 112 dollar kunnen opbrengen tussen 2015 en 2050.

Mensenrecht

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking – via het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel - trekt in totaal 26.7 miljoen euro uit voor de Rwandese overheid en werkt tevens aan een project rond innovatie in de praktijk op district-niveau. Nieuw voor Enabel is dat ze dit keer gebruik maakt van result based financing: het agentschap stort pas het geld wanneer er resultaten geboekt werden.

Uiteindelijk moet elke inwoner in de betrokken districten toegang krijgen tot diensten rond gezinsplanning en seksuele en reproductieve rechten. Dat is namelijk een mensenrecht. Daarbij zet Enabel ook in op de zelfredzaamheid van de bevolking. De gemeenschap moet kennis bijgebracht worden en hun gedrag moet veranderen.

Bevolking Rwanda Gender
Volgend artikel Hoe de bevolkingsexplosie indijken? Laat vrouwen beslissen!