Snel lezen

Scherfijsfabriek is stimulans voor duurzame visserij in Banjul

Saskia van Driel - VVSG
19 oktober 2018

Oostende (70.000 inwoners) heeft al bijna vijftien jaar een stedenband met Banjul (35.000 inwoners). Samen werken ze aan veel projecten om de efficiëntie en publieke dienstverlening van het stadsbestuur van Banjul actief te ondersteunen (zoals IT, afval, straatverlichting, visserij, stadslandbouw en een fietsatelier).

Banjul is de hoofdstad van Gambia en ligt aan de kust van West-Afrika. De rivier de Gambia die in Banjul in de Atlantische Oceaan uitmondt, is de levensader van het land. Visvangst is een belangrijk onderdeel van de samenleving. Vis maakt deel uit van het dagelijkse voedingspatroon en is voor de meeste inwoners de belangrijkste bron van proteïnen.

Door de samenwerking met Oostende draait de scherfijsfabriek sinds 2016 weer op volle toeren. De beschikbaarheid van scherfijs maakt dat de vissers, die soms dagenlang op zee zijn, hun vangsten langere tijd kunnen bewaren, wat een positieve impact heeft op de voedselhygiëne en de rentabiliteit van de activiteiten van vissers en visverkopers.

Qua tewerkstelling werken er minimaal zo’n 250 mensen binnen de vissector in Banjul, namelijk vissers, visrooksters en -zouters en visverkopers. Dat heeft dag in, dag uit een weerslag op het levensonderhoud van minstens tweeduizend mensen. De vis wordt verkocht tot in het binnenland van Gambia, Senegal, Guinee en Mali.

Visserij Gambia