Snel lezen

Van Andes tot frituur

Freija Poot
07 juni 2018
De wereldberoemde Belgische frietjes hebben alles te danken aan de ontdekking van de aardappel. Het voedzame product vindt zijn oorsprong in Peru. Hoe verspreidde de aardappel zich in Europa?

 

Al vanaf de 2de eeuw telen de Inca’s in Zuid-Amerika aardappelen, onder meer op grote hoogte in het Andesgebergte. De aardappel groeit daar uitstekend, in tegenstelling tot andere planten. De inwoners van Peru aten die groente als hoofdvoedsel.

Na de veroveringstochten van de Spanjaarden tijdens de 16de eeuw in Zuid-Amerika vond de aardappel zijn weg naar Europa. Waarschijnlijk nam Diego de Amalya de eerste plant in 1536 mee uit Peru of Chili. Monniken verspreidden de aardappelplant vanuit Spanje naar de rest van Europa via hun kloostertuinen. De aardappel kwam ook in botanische tuinen terecht. Toch viel de plant niet meteen in de smaak: veel mensen dachten dat ze de bessen van de plant of de plant zelf moesten eten. Omdat die giftig zijn, bleef de aardappel in het begin zeer onpopulair. Velen dankten het af als varkensvoer of voedsel voor de allerarmsten. Pas later kwamen de mensen erachter dat het eigenlijk om de knol ging. Vanaf 1727 werd de aardappel in Friesland voor het eerst als voedsel erkend. Langzamerhand won het belang van de aardappel als voedingsgewas en in de 18e eeuw werd de aardappel in alle Europese landen verbouwd.

Verschillende landen eigenen zich de titel van bedenker van de beroemde gefrituurde aardappel toe.

Frietjes

 

Tussen de eerste gecultiveerde aardappel en de eerste friet zitten vele millennia historiek. Er bestaat heel wat controverse rond de oorsprong van de friet. Verschillende landen eigenen zich de titel van bedenker van de beroemde gefrituurde aardappel toe. De friet zou rond 1680 zijn uitgevonden. Uit een manuscript uit 1781 zou blijken dat de gefrituurde aardappel aan het eind van de 17de eeuw voor het eerst werd gegeten langs de oevers van de Maas in de streek rond Namen. Wanneer de rivier toevroor en het dus onmogelijk werd om vis te vangen, sneed men de aardappelen in de vorm van visjes die ze dan in vet kookten. Ongeacht de precieze oorsprong, is de friet onlosmakelijk met België verbonden. In alle Belgische dorpen en steden zijn frituren te vinden!

Dossier aardappelen

Voedselzekerheid Aardappel