Snel lezen

Van Mars tot Congo, de onverwachte toepassingen van spirulina

Germain Mottet
25 oktober 2018
Ondernemers voor Ondernemers, het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) en de ngo Congodorpen ondersteunen de kweek van spirulina in Congo. Deze gezonde alg boordevol voedingsstoffen kan immers de dagelijkse voeding van de bevolking aanvullen. Maar het SCK•CEN onderzoekt eveneens in hoeverre spirulina kan helpen bij de recyclage van afvalstoffen tijdens ruimtereizen.

 

Spirulina is een soort ‘micro-alg’, rijk aan proteïnen, vitaminen en essentiële mineralen. Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol verricht al bijna 25 jaar studiewerk naar de toepassingen van de micro-alg voor zijn ruimteonderzoek. Zo is spirulina bijzonder geschikt als voedingssupplement voor astronauten. Maar het laboratorium voor microbiologie van het SCK•CEN en het Europees Ruimteagentschap (ESA) hebben eveneens ontdekt dat spirulina een sleutelrol vervult bij een biologische oplossing voor de recyclage van afvalstoffen. De mogelijkheid om afvalwater, CO2 en organisch materiaal om te zetten in drinkwater, zuurstof en voeding voor ruimtemissies van lange duur, naar Mars bijvoorbeeld, komt dan ook dichterbij.

De onderzoekers van het SCK•CEN wilden deze kennis graag ten dienste stellen van een humanitair project. Ze werken daartoe samen met Ondernemers voor Ondernemers, een vzw die via initiatieven voor lokaal ondernemerschap economische partnerschappen in ontwikkelingslanden stimuleert. Met het project, dat de naam “Inspiration” meekreeg, wil de vzw de kweek van spirulina in de Democratische Republiek Congo uitbreiden. Meer dan de helft van de kinderen jonger dan vijf jaar is er chronisch ondervoed en de toevoeging van spirulina aan hun dagelijkse voeding kan dit probleem helpen bestrijden.

In 2016 werden in het dorp Mooto de eerste kweekbassins gebouwd voor het proefproject. Daarbij werd ook het opleidingsaspect niet uit het oog verloren. Het SCK•CEN deelt zijn kennis over spriulina met de instellingen voor landbouwonderzoek in Mbandaka en begeleidt een doctoraat over dit onderwerp aan de Université pédagogique nationale van Kinshasa.

Een man giet een spirulinacultuur in een grote bak met water.
© SCK•CEN
DR Congo Voedselzekerheid
Volgend artikel Zwaarlijvigheid en honger: een tweesnijdend zwaard