Snel lezen

2

Veiliger leven rond een vulkaan

Chris Simoens
30 juli 2019
Dankzij het onderzoek van de Belgische professor Alain Bernard (ULB) kunnen de Filipijnen vulkaanuitbarstingen beter voorspellen.
 

In de Filipijnen – met hun 7641 eilanden – liggen zomaar eventjes 300 vulkanen, waarvan er 23 potentieel actief zijn. Onder meer de vulkaan ‘Taal’, gelegen op 60km van hoofdstad Manila op het eiland Luzon. De Taal staat vijfde op de wereldranglijst van de meest risicovolle vulkanen. Sinds 1572 telt men 33 uitbarstingen.

De Taal is bijzonder omdat hij een eiland vormt in een groot meer, het Taalmeer. In de vulkaan zelf bevindt zich bovendien een kratermeer. Sinds 1975 – na de laatste serieuze uitbarsting in 1965 - worden in het Taalmeer steeds meer vissen gekweekt: jaarlijks duizenden ton tilapia en bandeng.

De viskweek trok 8000 bewoners aan die op slechts 2 à 3 km leven van de voornaamste actieve krater. Omdat de bevolkingsdruk zo hoog is, zeker op het eiland Luzon, kan de overheid onmogelijk die mensen verbieden om daar te wonen: elke morzel grond moet benut worden.

Bovendien lokt het adembenemende zicht massa’s weekendtoeristen vanuit Manila naar de omgeving van het Taalmeer. Alles samen zou men bij een uitbarsting in het slechtste geval 230.000 mensen moeten evacueren.

 

Kaart van het Taalmeer met in het midden het vulkaaneiland en het kratermeer.
© ULB

CO2-gehalte

Prof. Alain Bernard slaagde erin een systeem te installeren waarmee een uitbarsting vroegtijdig kan voorspeld worden. Een reeks mini-sensoren werden in het kratermeer geplaatst en meten er continu een aantal parameters zoals de uitstoot van koolzuurgas (CO2) en de temperatuur. Vooral het CO2-gehalte bleek een uiterst gevoelige indicator voor de hoeveelheid magmagassen in het kratermeer en dus voor de vulkanische activiteit van de Taal.

Eerder installeerde prof. Bernard al een gelijkaardig systeem in Indonesië. Dat liet toe om 3 weken op voorhand een uitbarsting van Mt Kelud te voorspellen.

Het onderzoek gebeurde in samenwerking met de UCLouvain en het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie (PHIVOLCS). PHIVOLCS is het officiële Filipijnse orgaan dat mensen verplicht kan laten evacueren in geval van een uitbarsting. Voor zijn onderzoek kreeg Prof. Bernard een half miljoen euro van ARES, de koepel van Franstalige universiteiten verantwoordelijk voor ontwikkelingssamenwerking.

Zicht op het Taalmeer met in het midden het vulkaaneiland.
© Shutterstock
Filipijnen Onderzoek Universitaire ontwikkelingssamenwerking