Snel lezen

Voedsel is een moreel recht

Chris Simoens
21 mei 2019
UGent-alumnus Emmanuel Amoakwah (Ghana) vertelt in een video hoe hij de armoede en honger in zijn land probeert te reduceren. Daarmee werd hij op 20 mei 2019 laureaat van een wedstrijd uitgeschreven door de faculteit Bio-ingenieurwetenschappen van UGent.

 

‘Voedsel is het morele recht van allen die in deze wereld geboren werden’. Met deze zin opent de Ghanees Emmanuel Amoakwah de video die hij indiende voor een wedstrijd van de faculteit Bio-ingenieurwetenschappen van UGent. Daarmee wou de faculteit ex-studenten belonen die zich inzetten voor een betere wereld, gebruik makend van de kennis die ze aan de faculteit hebben opgedaan. Met de nadruk op specifieke Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s).

Portret van Emmanuel Amoakwah
Emmanuel Amoakwah

Emmanuel Amoakwah volgde van 2006 tot 2008 de master Physical Land Resources aan de UGent. Hij kreeg daarvoor een beurs van VLIR-UOS. Sindsdien probeert hij de productiviteit van de kleine boeren in zijn land te verhogen. ‘De relatie tussen landbouw en economische groei en ontwikkeling kan niet genoeg benadrukt worden, zeker in Sub-Sahara Afrika’, zegt hij. ‘Boeren verdienen weinig omdat ze onvoldoende kunnen oogsten. En dat vooral omdat de bodem niet goed beheerd wordt. Daardoor gaat de bodemgezondheid sterk achteruit.’

Uit zijn doctoraatsonderzoek leerde hij dat biochar verweerde tropische bodems kan herstellen. Biochar is een soort koolstof, dat ontstaat door afbraak van organisch materiaal bij hoge temperaturen. Momenteel probeert hij een verwoestende ziekte bij kolen te bestrijden.

 

Bekijk zijn video (4’).

 

 

 

Ghana Landbouw
Volgend artikel Lokale melkproductie biedt ruime kansen voor West-Afrika