Snel lezen

Vrouwenrechten en ondernemerschap stimuleren in Guinee

Chris Simoens
18 januari 2019
Voor een nieuw samenwerkingsprogramma (2019-2023) met Guinee investeert België 45 miljoen euro in ondernemerschap en vrouwenrechten.

 

Het programma wil het ondernemerschap stimuleren binnen de sector ananas, aardappel en mango. Dat moet 12.000 nieuwe banen creëren, waarvan meer dan 40% voor vrouwen. Daarnaast zullen 150 bestaande bedrijven – gaande van energie, ICT tot landbouw en bouw – opgewaardeerd worden. Ook hier krijgen vrouwelijke ondernemers bijzondere ondersteuning. Dat moet toelaten dat ze hun netto-inkomen met 50% zien stijgen.

‘She Decides’ - de promotie van seksuele en reproductieve rechten en gezondheid - vormt de tweede pijler van het programma. Deze zal nauw samenhangen met de economische empowerment van vrouwen en jongeren alsook met hun sociale emancipatie.

Voorts zal een luik ‘vorming, studie en expertise’ de projecten rond ondernemerschap en vrouwenrechten ondersteunen.

Dit nieuwe gouvernementele samenwerkingsprogramma wordt uitgevoerd door het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel, in samenwerking met het Guinese ministerie voor Ontwikkeling en Afrikaanse Integratie. Het sluit aan op een allereerste samenwerking (2016-2019) van 15 miljoen euro. Guinee werd pas in 2015 - na de ebolacrisis - een nieuw partnerland van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

‘Met de nieuwe samenwerking zorgen we ervoor dat Guinee op middellange termijn op eigen benen kan staan. Dat moet de ambitie zijn van elke interventie die we als België doen’, aldus minister Alexander De Croo.

Guinee Belgische Ontwikkelingssamenwerking
Volgend artikel Zorgen voor een duurzame economische groei in Benin