Snel lezen

Westerlo’s bondgenootschap voor de vrede

Hanne Albers - VVSG
21 november 2017

Colombia is al decennialang verwikkeld in een gewapend conflict, waaraan het recente fragiele vredesakkoord een einde probeert te maken. Westerlo bleef niet blind voor deze problematiek en sloot in december 2006 een bondgenootschap voor de vrede met de Colombiaanse vredesgemeenschap van San José de Apartado. Dat deed de gemeente samen met de federatie van parochies van Herselt, Hulshout en Westerlo.

Het Westerlose gemeentebestuur biedt praktische ondersteuning aan de vredesgemeenschap. Het bevordert het onderwijs, geeft financiële steun om de huizen te verbeteren en zette zich in voor het verwerven van een fairtradelabel voor cacao en bananen. Daarnaast treedt Westerlo ook op als belangenbehartiger voor de vredesgemeenschap. Het klaagt samen met zijn partners de conflictsituatie en de schending van mensenrechten aan bij de Colombiaanse autoriteiten en de Verenigde Naties.

Naast de rechtstreekse steun aan de vredesgemeenschap organiseert de gemeente Westerlo ook regelmatig informatiemomenten voor haar eigen inwoners. Naar aanleiding van het tienjarige bestaan van het bondgenootschap zijn er twee vertegenwoordigers van San José de Apartado ontvangen op het gemeentehuis. Dit directe contact tussen de vredesgemeenschap en Westerlose beleidsmakers houdt het thema brandend actueel in de gemeente.

Colombia Vredesopbouw Fair trade
Volgend artikel Opinieleiders leren omgaan met verschillende identiteiten in Ivoorkust