Snel lezen

WOMED Award Zuid beloont vrouwelijk ondernemerschap

Debbie Van Dijck
02 april 2017
Om de twee jaar belonen de vzw Markant en de ngo Trias (1) een onderneemster uit het Zuiden met de WOMED Award Zuid. Dit jaar, op 8 maart 2017, mocht de dappere Gloria Isabel Ambrosio uit El Salvador de prijs in ontvangst nemen.

 

De WOMED Award Zuid, een tweejaarlijkse samenwerking tussen Markant en Trias, zet een ondernemende vrouw uit het Zuiden in de bloemetjes. Beide organisaties stimuleren ondernemerschap. Drie sterke vrouwen uit El Salvador maakten dit jaar kans om de award in de wacht te slepen. Zij tonen dat het ondanks moeilijke omstandigheden toch mogelijk is om te ondernemen. Zo heerst er in El Salvador een grote discriminatie van vrouwen. Vaak haalt overleven de bovenhand op ondernemen. Uiteindelijk is Gloria verkozen tot rolmodel voor het vrouwelijk ondernemerschap in El Salvador, een typisch mannenbastion.

Dat Gloria het niet makkelijk heeft gehad is zeker. Op 13-jarige leeftijd verloor ze haar ouders, broer en zus tijdens de burgeroorlog van de jaren 80. Negen jaar lang verbleef Gloria in een vluchtelingenkamp in Honduras. Daar leerde ze doorzetten én dromen. Na de burgeroorlog keerde ze terug naar El Salvador en greep ze elke kans om zoveel mogelijk opleidingen te volgen. In 2013 stond ze met dertig vrouwen aan de basis van een coöperatieve onderneming. Vandaag blijven enkel Gloria en nog vijf andere vrouwen over. De coöperatie produceert en verkoopt natuurlijke shampoos, zepen en reinigingsproducten.

www.trias.ngo

(1) De ngo Trias krijgt steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking

 

Ik hoop dat mijn verhaal andere vrouwen inspireert om tegenslagen in hun leven te overwinnen. Iedereen wil vooruit, maar dikwijls ontbreekt het geloof in eigen kunnen.

Gloria Isabel Ambrosio
Vrouwen Ondernemerschap El Salvador