Snel lezen

ZM Koning Filip: ‘Bescherming menselijke waardigheid is absoluut principe’

Chris Simoens
24 juni 2019
ZM Koning Filip looft de inspanningen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) om sociale rechtvaardigheid te realiseren tijdens haar 100-jarig bestaan.

                 

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) – de oudste VN-organisatie – viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. De jaarlijkse, twee weken durende Internationale Arbeidsconferentie die in juni in Genève plaatsvond, stond dan ook in het teken van deze bijzondere verjaardag. Meer dan 30 staatshoofden – waaronder ZM Koning Filip – brachten er hulde aan de inspanningen van de ILO om waardig werk voor iedereen te realiseren. Maar ze wezen ook op de moeilijke omstandigheden die de 21ste eeuw met zich meebrengt.

In zijn toespraak legde ZM Koning Filip er de nadruk op dat België altijd een toegewijd lidstaat is geweest. Niet alleen hielp België mee aan de uitwerking van het ILO-statuut, het voerde 75 jaar geleden al het tripartite model in: de sociale dialoog tussen werknemers, werkgevers en de overheid. België bekrachtigde tot nu toe 113 ILO-conventies.

Hij citeerde ook een aantal serieuze uitdagingen waar de wereld vandaag voor staat: groeiende ongelijkheid die een gevoel van onveiligheid opwekt, discriminatie van vrouwen, migratie, het terugplooien van naties op zichzelf, de technologische revolutie en de opwarming van de aarde.

 

Het klassieke groeimodel heeft zijn limieten bereikt en moet vervangen worden door iets radicaal nieuw.

ZM Koning Filip

‘De bescherming van de menselijke waardigheid vormt een absoluut principe dat jullie kan gidsen tijdens de beroeringen van vandaag en morgen’, zei hij tot de afgevaardigden. ‘Werkmethoden dienen diepgaand te veranderen via de gecombineerde effecten van technologische verandering en de nood om het milieu te beschermen. Het klassieke groeimodel heeft zijn limieten bereikt en moet vervangen worden door iets radicaal nieuw.’

‘De sociale vooruitgang van het verleden zal beschermd moeten worden tegen nieuwe economische belangen. Het inclusieve tripartite model moet beschermd en versterkt worden. Beide zijn stabiliserende factoren en grote troeven om de transitie beter te beheren.’

Tijdens de conferentie werd een ‘eeuwfeestverklaring’ aangenomen die focust op een toekomst van werk waarin de mens centraal staat. De 187 lidstaten van de ILO keurden er tevens een nieuwe Conventie en Verklaring goed om geweld en pesterijen op het werk te voorkomen.

 

Lees ook:

De Internationale Arbeidsorganisatie in een notendop

ILO 100 jaar: hoe de organisatie ontstond

ILO 100 jaar: mijlpalen

ILO Waardig werk
Volgend artikel ILO 100 jaar: mijlpalen